BLOG

KASS JÁNOS SZITANYOMATOK - KÉKSZAKÁLLÚ HERCEG VÁRA

A Kékszakállú herceg vára, számos képzőművészt ihletett már meg. Kass János grafikái a művész képi gondolatait rögzítik, közvetítik. A zene és a szöveg együtt rezonáló hatására támaszkodnak. Újszerű a zene képszerű megközelítése. A három színből felépített kompozíció (mert a grafikákon a fekete is színné válik, az arany viszont csak zárótételként szerepel) a határozott vonalú organikus formák és ellenpontként a mértani idomok feszültsége a darab zenei és drámai feszültségét idézik. A sorozat ritmusa, a kapuk ritmusa, ahogy nyílnak és záródnak. A figurák és a színkompozíció mellett utal a zenemű és a librettó keletkezési idejére, nem nosztalgikusan, hanem Kass János művészi munkássága különleges fejezeteként.

- Minden embernek van egy utolsó kulcsa, amit nem adhat oda másnak, mert mindketten a fekete-arany semmibe kerülnek.

A grafikai lapok megkomponálása színezése, feltételezi a technikát. E grafikák ily módon, kizárólag szitanyomattal készülhettek; e sokat vitatott grafikai technológia ezúttal is alkalmas volt művészi gondolatok elsődleges, eredeti rögzítésére.

Kass János illusztrációja Juditot és a herceget ábrázolja. E 'vizuális operajelenetek' első változatai 1960 körül keletkezhettek: „(...) Bartók remekműve - írja Kass János - a hatvanas évek óta foglalkoztat. A Helikon Kiadó kérésére akkor elkészítettem a dráma első grafikai változatát a könyv illusztrációjaként (...)" (KÁSS: 1994. 13). A szóban forgó kötet 1960-ban jelent meg (BALÁZS: 1960.). „Az elmúlt évtizedek folyamán sokféle verzióban - többek között filmforgatókönyvként is - megrajzoltam e mindig aktuális téma variációit (...) A két ellentétes nem örökös párharca, a fekete-fehér, a pozitív-negatív. A férfi - nő alapvető különbözőségéből fakadó konfliktus a sors (...) Első perctől világos volt, hogy az indulatokat színnel kell kifejezni. A kék, vörös, fehér és fekete kontrasztjából épült fel az egymást követő grafikai lapok ritmusa.

A piros szitanyomat, a herceget és Juditot mutatja az ötödik ajtóban.

A kék szitanyomaton Judit látható, a hatodik kamra, a könnyek tava bejáratánál.

 

GALÉRIA

Írta: AdminAntik 2021. július 05. hétfő, 17:34

Galéria - Blog bejegyzések
 

ÉRDEKESSÉGEK

Írta: AdminAntik 2021. július 05. hétfő, 17:12

Érdekességek - Blog bejegyzések